Alpe D’HuZes

Alpe D’HuZes

Op maandag 4 juni vertrekken we naar de Franse Alpen met een groep collega’s van DHL Supply Chain. De groep bestaat uit vijf fietsers, vijf wandelaars, een kapitein en wat aanhang. We hebben een chalet gehuurd in het dorpje Villard-Reculas dat is gelegen op een paar kilometer van de beklimming naar Alpe D’Huez. Deze reis hebben we met zijn allen gemaakt om mee te doen met het evenement Alpe D’HuZes. Zoals wel bekend is dit fiets- en wandelgebeuren bedoeld om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel, KWF Kankerbestrijding. Als tegenprestatie maken de deelnemers zo vaak mogelijk de beklimming naar Alpe D’Huez zowel op de fiets als te voet met een maximum van zes beklimmingen.

Wanneer je tijdens Alpe D’HuZes de berg beklimt of wanneer je Palais du Sport bezoekt boven op de berg voel je waar dit evenement over gaat. Er hangt een sfeer van het verwerken van verdriet in combinatie met de drang naar een overwinning in de lucht en dit voel je tijdens een bezoekje aan de top van de berg of wanneer je omhoog aan het fietsen bent. Zowel op de dag van het evenement als de dagen ervoor. Ook in ons team is deze ziekte erg dichtbij gekomen. En daarom is deze reis ook zeker een manier om dat te verwerken.

 

Geld inzamelen

De laatste maanden zijn we druk bezig geweest om zoveel mogelijk geld op te halen wat uiteindelijk gedoneerd wordt aan het KWF. We hebben onder andere meer dan zeshonderd appeltaarten verkocht, een sponsorloop op een basisschool gedaan, op verschillende plekken in het land collectebussen weggezet, een DHL site tour gemaakt van 175 km om bij verschillende DHL-vestigingen geld op te halen en een pianovoorstelling gegeven (dat was ik niet). Al met al hebben we rond de 23.000 euro opgehaald. Een mooi resultaat wat ik vooraf niet had verwacht.

De dag van de koers hebben we de wekker gezet op 02:45. En natuurlijk ben je nog eerder wakker geworden, rond twaalf uur ben ik al klaarwakker. Uiteindelijk rond half drie uit bed gegaan om te douchen en verder te gaan met eten stapelen (emmertje kwark, eitje, banaantje, reepje, boterham, koffie en de rest wat ik alweer vergeten ben).

Het weer is niet al te best, veel regen en mist en op dit tijdstip natuurlijk nog erg donker. We zijn rustig afgedaald naar Bourg-d’Oisans en hebben hard in de remmen geknepen tot kramp aan toe. Vervolgens gewacht tot kwart voor vijf om te starten met deze mooie uitdaging.

Hoe vaak omhoog?

Het is mijn doel om de berg vier keer te bedwingen. De beklimming naar Alpe D’Huez is 13,8 km lang met een gemiddeld percentage van rond de acht procent. Het hoogste punt van de beklimming ligt op 1860 meter.

In de loop van de dag wordt het steeds drukker op de berg. Er is van alles georganiseerd in de verschillende bochten zoals een trailer met een bandje, verschillende plekken om wat te eten en te drinken, een omroeper met vooral veel van dezelfde teksten en een bocht vol dansende vrouwen. Dat laatste heeft een goede uitwerking op het moraal. Er is ook een aantal vrienden overgekomen om mij aan te moedigen.

Door de vele aanmoedigingen en de mooie entourage heb ik de hele dag op de fiets gezeten. Rond een uur heb ik mijn doel van vier beklimmingen bereikt. De benen voelen nog goed. Daarom ben ik doorgegaan met de vijfde en ook nog met de zesde beklimming. Het tijdverschil tussen mijn eerste en mijn laatste beklimming is maar een paar minuten. Blijkbaar heb ik de krachten goed verdeeld. In totaal zo’n twaalf uur op de fiets gezeten met klimmen en dalen.

En dan is het tijd voor een welverdiend biertje! Een mooi evenement om aan mee te doen.

 

Ad van Breugel